Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz.İsa'nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem'in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır. … Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

Ters lale nin anlamı nedir?

Ters lale, Anadolu'da hüznün sembolü olarak bilinir. … Ters lale, Anadolu'da yetişen en özel çiçeklerden biridir. Kerbela çiçeği ya da Ağlayan Gelin olarak da anılan ters lale, aynı zamanda hüznün sembolü olarak da kabul edilir.

Selimiye Camii ndeki ters lalenin hikayesi nedir?

Yani çok ilginçtir, ters lale, Selimiye'nin ihtişamını gölgede bırakıyor. Efsaneye göre, şimdi müezzin mahfilinin bulunduğu yer, Lale, isminde bir kadının arazisiymiş. … Ve mermer direklerden birine o kadına işaret olarak lale motifi koymuşlar, ancak tersliğini de belirtmek için laleyi ters yapmışlar.

Ters lale neden önemlidir?

Ters laleler, Hristiyanlık dinine göre kutsal bir çiçek olarak kabul edilir. Hz İsa'nın çarmığa gerilişinde Hz. Meryem'in gözyaşı olan bu çiçek oldukça önemlidir.

Ters lale neden yasaklandı?

Ters lale, bir dönem aşırı şekilde toplatılması ve yurt dışa çıkarılması nedeniyle 2013'te dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından toplanması ve naklinin yapılması yasaklandı. Doğu Anadolu Bölgesi'nin bin 500 ile 3 bin rakımlarda yetişebilen ters lale, birçok hikaye ve efsaneye de konu olmuş.

Ters lale nedir Selimiye?

Ters Lale, Selimiye Camisi'nin müezzin mahfilini ayakta tutan direklerden birinin üzerine kazınmış serçe kadar bir motiftir. Günümüzde o kadar meşhur olmuştur ki, camiye gelenler, Sinan'ın bu eşsiz eserinin ihtişamını bırakıp, ters laleyi görmek istiyorlar. İnsan, Allah karşısında acizdir.

Ters lale nerenin simgesi?

Ülkemizde yetiştiği bilinen ters lale çiçeği Hakkari ve Van ilçelerinde görülmektedir. Ayrıca Anadolu'da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur.

Ters lale Türkiye’de nerede yetişir?

Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde rastlanmaktadır. Sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale cinsi "Fritillaria michailovsky", Ağlayan Gelin, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da adlandırılmaktadır.

Ters lale hikayesi