İlçemiz koşularında siyez buğdayı ekimi büyük oranda güzlük ekim diye tabir ettiğimiz 15 Ekim ile 20 Kasım tarihleri arasında arası gerçekleştirilir, az miktarda da olsa siyez buğdayı ekimi baharda 6 Mayıs tarihine kadar da yapılmaktadır.

Siyez buğdayı hangi iklimde yetişir?

Siyez buğdayı verimsiz ve kurak topraklarda yetişir. Sıcak havalara dayanıklı olan siyez buğdayı biraz soğuktan da hoşlanır. Bir süre kar altında kalmak siyez buğdayı için iyidir. Siyez buğdayı dünyada Türkiye, Fas, Balkanlar ve Fransa'da yetişir ve yetiştirilir.

Siyez buğday ekimi nasıl yapılır?

İhsangazi koşullarında siyez buğdayının ekimi genellikle güzlük Ekim olarak tabir edilen 15 Ekim ile 20 Kasım tarihleri arasında yapılır. Bahar aylarında 6 Mayıs tarihine kadar yapılan siyez buğdayı ekimine çok fazla rastlanmaz. Bahar ekimi genellikle az miktarda yapılır.

Siyez buğdayı her yerde yetişir mi?

Siyez buğdayı dünya üzerinde Fas, Fransa, Balkanlar ve Türkiye'de yetişir. Türkiye'de ise Kastamonu ilinde ve özellikle de İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler bölgesinde görülmektedir. Siyez buğdayı düşük verimliliği ve kabuklu yapısından dolayı fazla ekim yapılmayan bir buğday olarak bilinir.

Siyez buğdayı Türkiye’de nerede yetişir?

İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Karacadağ'da kültüre alındığı düşünülüyor. Şu an ülkemizde en çok Kastamonu bölgesinde yetiştiriliyor, hatta Kastamonu Siyezi olarak biliniyor. İlk olarak siyez buğdayına, Hititçe bir kelime olan “Zız” demişler, daha sonra yıllar içerisinde bu siyeze dönüşmüş.

Siyez buğdayı hangi ayda ekilir?

İlçemiz koşularında siyez buğdayı ekimi büyük oranda güzlük ekim diye tabir ettiğimiz 15 Ekim ile 20 Kasım tarihleri arasında arası gerçekleştirilir, az miktarda da olsa siyez buğdayı ekimi baharda 6 Mayıs tarihine kadar da yapılmaktadır.

Siyez Unu mu tam buğday mı?

Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. … Tıpkı siyez buğdayı ile yapılmış ekmekte olduğu gibi, tam buğday veya tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesinde (özel bir durum yoksa) de sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur.

Siyez buğdayı dekara kaç kg ekilir?

Bu özelliklerinden ötürü, Giresun'da yüksek kesimdeki ilçelerimizde siyez buğdayı yetiştiriciliğini geliştirmek ve çiftçilerimizin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla dağıtılan siyez buğday tohumlarının ekimi 25-30 kg/da. ekim normu ile yaklaşık 300 dekar alanda gerçekleştirilmiştir.

Siyez buğdayı yetiştiriciliği